Česko-turecká snídaně v pražské Stromovce


Mnoho Čechů snídani nepovažuje za důležitou součást dne a v každodenním spěchu ji většinou rychle odbudou šálkem silné kávy. V horším případě mnozí Češi snídani úplně přeskočí a jejich prvním denním jídlem je až oběd. V České republice není pozvání na oběd nic zvláštního, kdežto takové pozvání na snídani by působilo poněkud bizarně.

Naopak v Turecku má snídaně své výsadní postavení a jedná se o společenskou událost, která mnohdy trvá hodiny, během které se podávají nejrůznější delikatesy. Chod začíná vajíčky na nejrůznější způsob (omlet, menemen, haşlanmış yumurta), pokračuje černými a zelenými olivami, čerstvým ovocem a zeleninou, opečenou kořeněnou uzeninou socuk. Dále pak nejrůznějšími druhy sýrů, zeleninových salátů a další dobrot, mezi které dále patří med (bal) snidane_dolmaa kaymak. Správnou tečkou za každou vydatnou snídaní o mnoha chodech je pak silná turecká káva s lógrem podávaná v malých šálcích.

Jelikož již sluneční paprsky nabírají na síle, v sobotu 25. dubna 2015 se v pražské Stromovce uskutečnila první letošní společná česko-turecká snídaně. Ten donesl to a druhý zas tohle a dohromady toho bylo moc. Snídaně se spíše podobala branči, protože začala až po jedenácté hodině a protáhla se až do časného odpoledne.

K ochutnání byli nejrůznější české a turecké dobroty. Ece připravila své vyhlášené palačinky, které jsou tak tenké, že je přes ně vidět. K ochutnání byly také různé druhy sýrů, pečiva, ovoce, zeleniny a dalších pochoutek. Všechny přítomné však mile překvapila Sabina, která připravila tradiční jídlo dolma, což jsou vlastně zatočené vinné listy plněné ochucenou rýží. Precizním provedením a autentickou chutí byly šokovány i rodilé turecké hospodyňky, které obdivovaly Sabininu zručnost.

Na fotky ze sobotní snídaně se můžete podívat zde. Také sledujte náš blog a facebookovou stránku, kde se brzy dozvíte o další ČeskoTurecko akci.