Zpátky do Turecka vás přenese domácí baklava. Kluci v akci radí, jak na ní.


Do vánočního cukroví se pustíte až za pár dní, ale chuť na něco sladkého máte už teď? Zkuste domácí baklavu! O recept na tento typický turecký zákusek se s námi podělili kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina ze známého pořadu KLUCI V AKCI.

Bakláva je úžasný desert

Když se řekne turecká kuchyně, první, na co si každý jistě vzpomene, je kebab. Ve skutečnosti je turecká kuchyně samozřejmě mnohem pestřejší, a to co se týče chutí i barev. „Vybaví se mi jehněčí, hummus, hodně zeleniny, sladká baklava, vůně koření, káva a zajímavé chutě a vůně exotické kuchyně,“ odpověděl nám kuchař Filip Sajler na otázku, co si on představí pod pojmem turecká kuchyně.

Právě sladkou baklavu si nyní můžete zkusit i doma. Historie tohoto pokrmu sahá až do Osmanské říše, kde v útrobách paláce Topkapı údajně vznikla dnešní podoba těsta filo. Až do 19. století však bylo pojídání baklavy považováno za výsadu bohatých. Dnes je baklava populárním zákuskem ke kávě nejen v Turecku, setkat se s ní můžete v mnoha okolních státech. „Baklava je úžasný dezert“, souhlasí Filip Sajler a dodává, že má rád mnoho malých sladkých dezertů typických pro blízkovýchodní kuchyně.

Nejdůležitější součástí baklavy je těsto, tzv. filo těsto. Budete na něj potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 2 vejce
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 150 g oříšků (pistáciové, lískové, vlašské nebo mandle)
  • med
  • 200 g másla
  • hladká mouka na vyválení

K hladké mouce přidáte vodu, vejce, olej, sůl, prášek do pečiva a propracujete v hladké těsto, které necháte 10 minut odležet.

Těsto rozdělíte na 10 kusů, každý rozválíte dotenka do tvaru zapékací nádoby.

Nádobu vytřete máslem, oříšky nahrubo namelete. Do pekáče vložíte těsto, potřete přepuštěným máslem, podruhé zopakujete stejně, potřetí přidáte ořechy a med. Takto ještě 2 x zopakujete a zakryjete posledním plátem. V pekáči ostrým nožem nakrájíte na šikmé řezy. Pečete ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 25 minut.

Ještě horké zalijte cukrovým rozvarem. Cukrový rozvar připravíte snadno:

  • 100 ml vody
  • 100 ml citronové šťávy
  • kousek celé skořice
  • 200 g krupicového cukru

Uvedené ingredience přivedete k varu a redukujete asi 10 minut.

Na video, kde uvidíte postup krok za krokem, se můžete podívat zde

Filipovi i Ondřejovi děkujeme za možnost sdílení receptu na stránkách ČeskoTurecko a přejeme jim plno dalších kuchařských úspěchů.