Turecké tradice a zvyky během Ramadánu


Každoročně patří Ramadán v muslimských zemích mezi nejvýznamnější svátky v roce. Loni, kdy Ramadán připadl na vůbec nejdelší dny v roce, jsme vás informovali o tom, jaký má vliv na obchod a také na reklamu. Letos jsme pro vás připravili příspěvek, ve kterém se dozvíte nejrůznější turecké tradice a zvyky praktikované během Ramadánu.

Sultán měsíců

Ne nadarmo se říká měsíci půstu sultán ostatních 11 měsíců. Tento nejvýznamnější měsíc není spojen jen s půstem a hladověním od úsvitu do soumraku, ale také s rozjímáním, očistou a dobročinností. Hladovění během Ramadánu je povoleno pouze dospělým osobám a netýká se dětí, starých, nemocných osob nebo lidí, kteří cestují na velké vzdálenosti a hladovění by tak mohlo ohrožovat jejich zdraví.

Na rozdíl od křesťanských svátků je Ramadán pohyblivým obdobím a připadá tak jak na horké dlouhé letní dny, tak také chladné krátké dny během zimy.

První jídlo dne před rozedněním

Běžný den během Ramadánu, zejména v konzervativních oblastech Turecka, začíná hlasitým nočním bubnováním. Tato tradice pochází ještě z dob, kdy nebyly budíky a digitální hodinky, které by spáče probudily k prvnímu jídlu dne před rozedněním, takzvanému „sahur“. Sahur je jedinečnou příležitostí, kdy mohou lidé držící půst naplnit zdroj energie na celý nadcházející den a také se pořádně napít s myšlenkou, že během dne nebude na doplnění tekutin příležitost. Jelikož je vydatná snídaně ještě před rozedněním, mnozí se vrátí do postele s plným žaludkem, aby se ještě dospali před nadcházejícím dnem.

ramadan_turecko_chleb_ramazan_pidesiVečeře až po západu slunce

Další příležitostí k jídlu a naplnění hladového žaludku je pak Iftar večeře, která je současně společenskou událostí a příležitostí sdílení svátečních chvílí. Večeře tradičně začíná požitím sladkého datle a vypitím sklenky vody, to je stará tradice spojená s tím, aby byla vyrovnána hladina cukru v krvi a byly doplněny tolik potřebné tekutiny a hlavně aby  se žaludek připravil na přísun jídla, ve kterém nesmí chybět tradiční pita chléb (Ramazan Pidesi) upečený ze speciální mouky.

Konec celodenního půstu ohlašují v Turecku všudypřítomné mešity hlasitým voláním muezzina, ale pokud se nacházíte mimo jejich dosah, pomohou vám chytré telefony se speciální aplikací. V minulosti byl také začátek večeře ohlašován výstřely z děla a tato tradice je v některých tureckým městech dodržována dodnes.

Mezi další tradici během Ramadánu patří pohoštění kolemjdoucích a neočekávaných hostů, kteří mohou odejít, až když se najedli do sytosti. K Ramadánu také patří obdarování chudých a nemocných a zamyšlení se nad nejrůznějšími duchovními a životními hodnotami.

Ramadán je pak v Turecku zakončen třídenním svátkem, takzvaným Şeker Bayramı, o kterém se více dozvíte v tomto článku.